Morris

Morris on muuttanut uuteen kotiin keväällä 2018

Aktiivinen 8 -vuotias Jack Russelin terrieri Morris etsii kotia koiratuntemusta ja koulutuskokemusta omaavasta aikuisperheestä. Morris painaa 9,7kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 45 cm kastroitu uros. Morriksesta luovutaan muuttuneiden olosuhteiden vuoksi sekä kastroinnin jälkeen alkaneiden ongelmien takia. Morris odottaa uutta kotia Nakkilassa.

Morris

Ei sovellu kissa tai lapsiperheeseen. Morrikselta löytyy siru. Morris on muuttanut nykyiseen kotiin kaksi vuotiaana. Ensimmäisessä kodissa on koulutettu jonkin verran ja ongelmia ei ollut, muuten kuin perheen toisen uroskoiran kanssa. Koulutusta on jatkettu nykyisessä kodissa, mutta ei kovin aktiivisesti. Morris on energinen ja kaipaa aktivointia, ohjausta sekä virikkeitä. Morris tarvitsee ihmistä, jolla on aikaa puuhailuun sekä kouluttamiseen. Frisbee ja pallot ovat mieleisiä pihaleikeissä. Ui ja tykkää noutaa palloa vedestä. Toisaalta myös lepäily ja sohvalla rötköttely on Morrikselle mieleistä. Morris on aina valmis pitkille lenkeille ja touhuaa kiinnostuneena mukana kaikessa. Kiintyy perheeseensä vahvasti ja haluaa aina olla mukana menossa.
Morriksen elämässä on tapahtunut muutoksia ja muuttoja, tullut uusia ihmisiä ja puruherkkyyttä on. Morris ei pääse enää sänkyyn tai sohvalle, koska varsinkin siellä tulee reviirikiistaa ja ongelmakäyttäytymistä. Morriksella on oma peti, mikä on hänen omaa aluetta, jossa häntä ei häiritä. Nukkunut myös pennusta pitäen yöt omassa häkissä, jossa pystyy rauhottumaan turvallisesti. Käyttäytyy omistavasti omistajaansa kohtaan ja puree hyvin herkästi
Turkin nyppiminen on hoidettu tutulla kasvattajalla, joka osaa trimmata. Hoitoja on osittain tehty kotona, kuten turkinpesu, kynsien leikkaus ja korvien putsaus. Nämä on kuitenkin täytynyt tehdä kuonokoppa päässä. Hampaisiin ei ole koskeminen ja kaipaakin hampaiden putsausta, jonne on varattuna aika. Samalla tutkitaan johtuuko puruherkkyys jostain hampaisiin liittyvästä.
Dentastikit eivät sovellu, niistä Morriksen menee vatsa sekaisin. Morris on syönyt aina hyvin melkein mitä vain perusnappulaa. Käytössä perusnappulat, joista se pitää ja siihen sekoitetaan usein hieman makkaraa tai sitten Cesar tai vastaavaa märkäruokaa. Morriksella ei ole tiedossa allergioita. Tärkeää on ettei ruokavalioon tule suuria muutoksia, koska reagoi vatsallaan helposti.
Remmirähjäystä on autoille ja muille koirille lähes aina nykyään. Koira on herkkä äänille, jotka kuuluvat ulkoa, reagoi aina haukkumalla lujaa eli vahtimalla. Eroahdistus ilmenee omistajan ulos talosta lähtiessä tai kun koiran laittaa autoon ja siellä omaan häkkiinsä, jossa tottunut matkustamaan. Eroahdistuksessa haukutaan, hypitään, näykitään ja koitetaan estää lähtijää pääsemästä talosta. On jätetty kotona pienempään tilaan, ettei pissaa sohvalle tai sänkyyn, jota tehnyt mielenosoituksena viimeisenä parina vuotena.

Morris ulkoilee

Käyttäytyy aggressiivisesti muita koiria kohtaan. Ihmisiä kohtaan koira on utelias muuttuen nopeasti epäluuloiseksi ja aggressiiviseksi, jos vieras koittaa silittää. Kotiväkeäkin kohtaan on arvaamatonta käytöstä välillä eli saattaa purra varoittamatta. Ongelmaa on tutkittu, koska etujalat ovat hieman väärät kyynäristä ulospäin taittaen. Lääkärissä ei kuitenkaan selvinnyt mitään vikaa. Mitään selkeää somaattista syytä puruherkkyyteen ei ole löytynyt. Ongelmallisia tilanteita on tullut ja niitä hillitsemään on hankittu kuonokoppa tai viety koira pois tilanteesta.

Morris lepäilee

Morris on käynyt käytösspesialistia tapaamassa Herttoniemen eläinlääkäriasemalla. Arvio tuli ettei kokonaan puremisesta todennäköisesti päästä enää koskaan eroon, kun siihen ei puututtu heti, eikä välttämättä olisi sittenkään päästy vaikka olisi. Lapsia koira ei tule koskaan sietämään eikä toisia koiria samassa taloudessa. Morris on kuitenkin hyvin kiinnostunut muista koirista ja menee aina innolla moikkaamaan, kunnes sitten muuttuu agressiiviseksi. Epävarmuutta toisten koirien kohtaamisen voisi koulutuksella saada vähennettyä.
Koulutusta vaaditaan erittäin paljon, jotta rutiinit saataisi onnistumaan Morriksen kanssa ja rutiineista tulee pitää myös kiinni. Lääkäri ehdotti, että pitäisi koittaa ennaltaehkäistä tilanteita ja ennakoida niitä ja ohjata huomio tilanteissa oikeaan käytökseen. Tässä ei ole nykyisessä kodissa onnistuttu kovinkaan hyvin. Parhaiten koiran harhauttamiseen on toiminut jokin vinkuva lelu tai muuten Morrikselle mieleinen lelu. Tällä tavalla Morriksen huomion saa usein siirtymään haluttuun suuntaan. Myös mieleiset herkut saavat välillä Morriksen mielenkiinnon toivottuun suuntaan.

Päivitys 7.3.2018

Hampaisiin ei ole koskemista, mutta Morris kävi hammaslääkärissä ja hampaat saatiin putsattua. Hammaskiveä oli kertynyt paljon, mutta kaikki saatiin pois. Samalla poistettiin edestä 8 heiluvaa  hammasta, ja takaanta yksi hammas. Muut hampaat olivat hyvässä kunnossa. Mikäli Morriksen puremiskäytös ei ollenkaan muutu hampaiden hoidon jälkeen, hammaslääkäri suosittee kokeilemaan kroonisen kivun lääkitystä.

Morris talvella

Uusi koti pitäisi olla omakotitalossa, jossa voisi pihalla juosta pallon tai frisbeen perässä. Morrista ei luovuteta lapsi-, kissa- tai kokemattomaan perheeseen. Haastava koira puruongelmien vuoksi, joka uuden omistajan tulee ottaa huomioon.

Morriksen  varaajana toimii Eija